Climpex - Uw partner in duurzaam UPV textiel inzamelen

 

UPV-inzameling op maat voor modemerken en retailers 

Bij Climpex zetten we ons in voor een duurzame toekomst door het inzamelen van UPV textiel. UPV, oftewel Uitgebreid Producenten Verantwoordelijkheid, speelt een cruciale rol in de circulaire economie. Op deze pagina leggen we je uit wat UPV is, hoe de UPV-wetgeving werkt en hoe Climpex u kan helpen bij het efficiënt inzamelen en verwerken van textiel. 

Wat is UPV? 

Laten we beginnen met de betekenis van UPV. UPV staat voor Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid. Dit is een beleidsaanpak waarbij producenten van textiel verantwoordelijk worden gehouden voor de gehele levenscyclus van hun producten, inclusief het einde van de levensduur. Dit houdt in dat de producent verantwoordelijk is voor het inzamelen van een % van het verkochte textiel. Daarmee worden producenten gestimuleerd om duurzamer te produceren en bij te dragen aan inzameling en recycling van producten. 

Dit brengt een grote verandering voor modemerken en retailers. Naast het verkopen van het textiel zijn zij ook verplicht om textiel in te zamelen en hier actief op te sturen, maar wat doe je daarna met het ingezamelde textiel. Je wilt tenslotte wel voldoen aan de wetgeving waarin je rapporteert over het ingezamelde textiel. Daar kunnen wij bij Climpex mee helpen! 

De impact van UPV voor modemerken en retailers 

Nu de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid voor textiel van kracht is, wordt het voor modemerken en detailhandelaren een must om actie te ondernemen met betrekking tot de fase aan het einde van de levensduur van producten die ooit zijn verkocht. 

Het wordt gezien als een cruciale stap in de overgang naar circulaire industrie van de toekomst. Als je consumenten de service kan bieden om hun gebruikte kleding in te leveren, kan dat de merkidentiteit en het bewustzijn ten goede komen wat betreft duurzaamheid. 

Door als modemerk of retailer een terugnamesysteem op te zetten creëert u de mogelijkheid om gegevens te delen met belanghebbenden over uw duurzaamheidsinspanningen, textielinzameling, sortering en recycling wat op zijn beurt voldoet aan de UPV-behoeften. 

UPV textiel inzameling bij Climpex 

Climpex is gespecialiseerd in textielinzameling en biedt specifieke diensten aan voor het inzamelen van UPV textiel. Onze processen zijn ontworpen om te voldoen aan de strenge eisen van de UPV-wetgeving. Wij zorgen ervoor dat uw textiel op een milieuvriendelijke manier wordt ingezameld, gesorteerd en gerecycled. Wij kunnen daarbij tot in het detail terugrapporteren over het ingezamelde textiel en wat daarmee is gebeurd dankzij de software van MangoStone. Deze software maakt het gehele proces na inzameling inzichtelijk. Met deze geavanceerde software kunt u de voortgang van het recyclingproces volgens en heeft u toegang tot de gedetailleerde rapportages die u kunt gebruiken in het verlag richting Rijkswaterstaat. 

Samen met Climpex kunnen deze systemen multi-channel worden opgezet. Wat betekent dat de collectie zelf zowel online als offline kan worden gerealiseerd, met op maat gemaakte afhaalpunten in de winkel, perfect passend in uw retailconcept. 

Door te kiezen voor Climpex draagt u bij aan een duurzamere wereld en voldoet u aan alle wettelijke verplichtingen rondom UPV. 

Samenwerking tussen Climpex, MangoStone en Erdotex 

Om de kringloop van het ingezamelde textiel te sluiten heeft Climpex in combinatie met de Erdotex Group een netwerk van verschillende sorteerfaciliteiten in verschillende landen om de ingezamelde producten goed te kunnen sorteren. 

Waarom? 

De samenwerking met MangoStone in combinatie met het UPV-systeem zijn waardevol om het textiel volledig te traceren tijdens de inzameling, sortering en uiteindelijke bestemming voor recycling of hergebruik. Met zowel handmatige als geautomatiseerde sorteermogelijkheden wordt vanuit sorteerfaciliteiten geleverd aan erkende recyclingbedrijven en tweedehands verkooppunten. 

Beschadigde producten? Geen probleem, daarvoor heeft Climpex in samenwerking met de Erdotex Group reparatiewerkplaatsen waar items zowel worden gerepareerd of herontworpen tot verschillende producten om een duurzame en unieke touch te geven. 

UPV-wetgeving en uw verantwoordelijkheden 

Als producent van textiel moet u zicht melden bij Rijkswaterstaat. Ieder jaar moet u als producten verslag uitbrengen over het voorgaande jaar, zo doet u in augustus van 2025 verslag over het textiel dat u op de Nederlandse markt heeft gebracht in 2024. 

Dit verandert echter vanaf augustus 2026, dan moet u ook informatie geven over de inzameling, hergebruik en recycling van de 'afgedankte' producten. Dit verandert er voor u als producent van textiel: 

Vanaf 2025 moet de helft van het aantal verkochte textiel (in kilo's) van 2024 zijn klaargemaakt voor hergebruik of gerecycled. In de jaren daarop stijgt dat percentage: 

  • In 2026: 55% 
  • In 2027: 60%
  • In 2028: 65%
  • In 2029: 70% 

Voor hergebruik zal het percentage liggen op 10% wat stijgt naar 15% in 2030. 

Wet- en regelgeving vind je hier

Veelgestelde vragen 

Wat is UPV?

UPV is een wetgeving met verschillende regels die gericht zijn op het verantwoordelijk maken van bedrijven die producten produceren, voor het inzamelen en hergebruiken van het afval van deze producten. 

Waar staat UPV voor?

UPV staat voor Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid.

Wanneer is de UPV-wetgeving voor textiel ingegaan?

Vanaf 1 juli 2023 zijn de UPV-regels ingegaan voor textiel. Dit is ingegaan voor consumentenkleding, bedrijfskleding en huishoudtextiel zoals tafel-, bed- en huishoudlinnen. Bedrijven moeten in 2024 aangeven hoeveel kilo textiel zij op de Nederlandse markt hebben gebracht. Hierbij hoeven zij nog niet aan te geven hoeveel kilo hiervan zij hebben ingezameld voor hergebruik en recycling. Dat gaat pas in vanaf augustus 2026. 

Hoe helpt Climpex bij de inzameling van UPV-textiel?

Climpex biedt op maat gemaakte diensten aan, zodat zowel online als offline kleding kan worden ingezameld naar uw behoeften. Daarnaast bieden we volledig transparantie wat er met het ingezamelde textiel gebeurt, zodat u deze rapportages kunt terugkoppelen naar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). 

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Voor welke producenten geldt de UPV-regeling?

Een UPV met wettelijke voorschriften is er voor:

  • Autobanden (vervanging)
  • Auto's
  • Draagbare batterijen
  • Elektrische en elektronische apparatuur
  • Verpakkingen
  • Textiel
  • Matrassen

Voor de volgende producten geldt een vrijwillige UPV:

  • Papier en karton
  • Vlak glas
  • Consumentenmatrassen

Financiële UPV’s zijn er voor:

  • Tabakswaren
  • Ballonnen
  • Natte doekjes

Wie controleert of de UPV-regels worden nageleefd?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgt ervoor dat de UPV-regels worden gevolgd.

Wat wordt er bedoeld met hergebruik en wat met recycling?

Met klaarmaken voor hergebruik wordt bedoeld het controleren, schoonmaken of repareren, waarbij (delen van) het textiel direct kunnen worden hergebruikt. Recyclen is het afval op een andere manier behandelen, zodat het kan worden gebruikt voor het maken van producten, materialen of stoffen. Wil je meer weten over hergebruik en recycling van textiel. Lees het bij Rijkswaterstaat.

 

 

Laat u informeren naar de mogelijkheden

Wij informeren u graag naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Bel gerust naar 079 – 3620132, mail naar info@climpex.nl of klik op de button voor ons contactformulier 

Contactformulier