Het sorteerproces van kleding en textiel 

Na het lossen van de ingezamelde grondstoffen, start het kleding sorteerproces met het verwijderen van niet-textiele materialen en het sorteren op basis van soort. Zo worden bijvoorbeeld broeken, truien, t-shirts, en andere kledingstukken bij elkaar gesorteerd, waardoor de eerste stap in textiel sorteren efficiënt wordt voltooid. 

Fijn sorteren van textiel 

Vervolgens wordt het textiel naar de fijnsorteerruimte getransporteerd voor een tweede ronde van sortering, ditmaal gericht op kwaliteit. De expertise en ervaring van ons team spelen een belangrijke rol in deze fase van textiel sorteren, waarbij elk kledingstuk en paar schoenen zorgvuldig wordt geëvalueerd. 

We sorteren het textiel op basis van de vaak veranderende vraag van de tweedehandsmarkt, waarbij we rekening houden met unieke variabelen voor elke markt, zoals cultuur, klimaat, maatvoering en meer. 

Verpakken na kleding sortering 

Na het voltooien van de sorteerstappen, worden de gesorteerde producten zorgvuldig verpakt voor transport. Afhankelijk van de eindbestemming en klantvraag worden verschillende verpakkingsmethoden gebruikt: niet-geperste geweven zakken, kleine geperste balen, en grotere geperste balen. 

Elke verpakking wordt voorzien van een uniek ID via ons EPS-softwaresysteem, waarna deze in onze magazijnen wordt opgeslagen tot transport. 

Traceerbaarheid en transparantie 

Ons intern ontwikkelde EPS-systeem is uniek omdat het gedetailleerde traceerbaarheid biedt tijdens het hele sorteerproces. Alle aspecten van onze sortering worden beheerd door ons systeem, van de invoer van onze fabrieken tot de sortering en de bestemming aan het einde van de levenscyclus. 

Het samenvoegen van deze gegevens maakt het mogelijk om unieke inzichten te krijgen in ons textielafval en biedt belanghebbenden de transparantie die ze nodig hebben om de verantwoordelijkheden die we allemaal hebben te beheren. 

Door onze EPS-software te combineren met de MangoStone inzamelsoftware wordt de scope uitgebreid door ook inzamelingsgegevens aan de rapporten toe te voegen, waardoor een volledig overzicht van de post-consumer toeleveringsketen wordt geboden. 

Innovatie in sorteren voor recycling 

Sorteren voor recycling wordt vaak genoemd bij innovaties om niet-herbruikbaar textiel te sorteren. Aangezien circulaire recycling andere, vaak aanzienlijk gedetailleerdere manieren van sorteren van onze installaties vereist, is sorteren voor recycling een cruciale stap op weg naar een volledig circulaire industrie. 

Erdotex Group investeert veel in sorteren voor recycling en heeft een interne materiaalscanner ontwikkeld voor sorteerdoeleinden. 

Daarnaast beproeft Erdotex initiatieven voor materiaal voorverwerking om de meest effectieve en efficiënte oplossing te creëren voor het produceren van recyclinggrondstoffen.