Onze werkwijze
Kledinginzameling door Climpex kan op verschillende manieren
Climpex is van origine bekend door haar huis-aan-huis inzamelacties. Al sinds 1992 rijden wij door het hele land om kleding in te zamelen. Dit doen wij veelal in opdracht, maar vooral in samenwerking met ruim 30 Goede Dolen.
Omdat Climpex een charitatieve bedrijfsvoering geniet, maken wij per jaar meer dan €200.000,- over aan donaties voor de Goede Doelen!
Maar hoe verzamelen we textiel en kleding in en wat gebeurt ermee? Dat leggen we je graag uit.
Inzamelingsopties die wij aanbieden
Het inzamelen van textiel en kleding is uitgegroeid van huis-aan-huis inzamelacties naar verschillende inzamel mogelijkheden. Iedere inzamel mogelijkheid heeft haar eigen proces. Hieronder lichten we graag onze verschillende inzamelmogelijkheden toe.
Dagelijks verzorgen wij in gemeenten door het hele land huis-aan-huis kledinginzamelingen. Maar hoe werkt dat?
Ruim een week voor de inzameling wordt er samen met de weekfolders een speciale envelop of sticker bij u bezorgd in uw brievenbus. Op deze envelop of sticker staat de inzameldatumvermeld en het tijdstip dat de zak aan de straat geplaatst mag worden. Meestal is dat voor 9.00 uur. Net zoals je huisvuil aanbiedt, plaats je ook de zak op straat.
Ons team van ervaren chauffeurs rijdt een vaste route binnen de bebouwde kom van de gemeente en zamelt alle zakken in die zichtbaar aan de straat zijn geplaatst.
Goed om te weten is dat, indien je buiten de bebouwde kom woont, maar toch een zak of sticker hebt ontvangen, er toch bij je ingezameld wordt!
Tijdens de huis-aan-huis inzamelactie, die ieder kwartaal in veel gemeentes plaatsvindt, ontvang je van tevoren een inzamelzak. Heb je niet voldoende aan de inzamelzak? Dan kan je gerust een plastic zak of vuilniszak hiervoor gebruiken.
Het is belangrijk dat deze zak afsluitbaar is. Helaas regent het vaak in ons land en om de kleding bruikbaar te houden is het van groot belang dat het droog en schoon wordt aangeboden, zodat ons sorteercentrum hier direct mee kan werken.
Kleding en textiel inzamelen doen we het hele jaar door. Daarvoor hebben wij speciale inzamelcontainers staan verspreid door het land. Deze containers zijn veelal in de buurt van een supermarkt, winkelcentrum of school geplaatst.
Hier kan je altijd gebruik van maken, bijvoorbeeld wanneer we niet op korte termijn in je gemeente actief zijn met een huis-aan-huis inzameling.
Waar?
Wil je weten waar je deze inzamelcontainer kan vinden? Kijk dan even op onze pagina ‘waar vind je onze inzamelpunten’.
Dagelijks rijden wij rondes langs containers in Gemeenten. Op aanvraag halen wij ook jouw textiel op. Ben je bijvoorbeeld slecht ter been of wil je kleding doneren van een overleden geliefden en wil je dit respectvol een tweede leven geven? Dan komen wij bij je langs.
Dit kun je bij ons aanvragen en in de meeste gevallen is dit binnen enkele dagen mogelijk. In het gunstigste geval kan het dezelfde dag zelfs, mits we dit kunnen combineren met een bestaande route.
Nog een andere manier van kledinginzameling is door middel van een inzamelactie te starten voor een school, vereniging of stichting. Wil je op school een nieuw speeltoestel of heeft je sportclub nieuwe sporttassen nodig?
Wist je dat Climpex euro’s doneert als je meer dan 50 kilo aan kleding en textiel doneert? Start een inzamelactie en misschien kan je jouw doelen wel financieren!
Wil je meer informatie over een inzamelingactie starten? Lees hier meer.
Van inzamelen tot sorteren
Iedere dag zamelen we kleding in. Van huis-aan-huis inzamelingen, containers en inzamelacties. Na het inzamelen van deze grondstoffen worden deze gelost en start ons sorteerproces.
Wat ons sorteerproces uniek maakt is dat wij gebruik maken van gedetailleerde traceerbaarheid tijdens het hele sorteerproces. Wij beheren dus alle aspecten van onze sortering in ons systeem tot aan het einde van de levenscyclus.
Daarnaast is sorteren voor recycling een cruciale stap op weg naar een volledig circulaire industrie. Voor ons is het belangrijk om hierin te investeren. Wil je meer weten over ons sorteerproces, traceerbaarheid, transparantie en innovatie? Je leest hier alles over het sorteerproces.